Naturen og naturfænomener

    Naturen og udelivet er en stor og vigtig del af livet her på Kastanjegården. Den friske luft er sund og nærende for både krop og sjæl i et omfang, der tager hensyn til hvert enkelt barn.

    Kastanjegården ligger i et naturskønt område, som indbyder til og giver mulighed for ture i den omkringliggende skønne natur, men i særdeleshed alene ved blot at træde et skridt ud ad døren - ud på legepladsen. For her åbner sig en helt ny verden.


    En verden som kan ses og mærkes, som man kan forundres over og undersøge. Græsset der kilder mellem de bare tæer, eller regnen der gør håret vådt, og som kan smages på tungen, hvis man forsigtigt skubber den ud af munden. Det lille dyr der kravler hen over sandet og ned i et hul i jorden og bliver væk. Hvor bliver den af, og kommer den igen? Sandkager der bages, og vandet der ser ud til at forsvinde, når man hælder det ned i spanden sammen med sandet. Suset i maven når gyngen svinger, eller røgen og varmen fra bålet som knitrer i nærheden. Lyden af traktoren og gyllevognen på marken, som senere får det til at svie i næseborene. Hvad mon det er, der lugter sådan, og hvorfor skal det køres ud på marken?

    Oplevelser som kun opdages, hvis der er tid og ro til fordybelse sammen med voksne, der både griber børnenes egne initiativer, såvel som inspirerer med nye muligheder for udfoldelse i og med naturen. Alle elementer der, i praksis, danner grundlag for at gøre legepladsen og naturen til et trygt læringsrum, hvor horisonten udvides i takt med, at hvert enkelt barn er klar til at lære og videreudvikle sig.


    Det, at færdes ude er derfor en meget stor del af hverdagen og betyder, at vi på nogle tidspunkter af året er ude rigtig meget af tiden. Fokus og præsentationen af udelivet, skal samtidig være med til, at alle børn udvikler kompetencer, så de eksempelvis kender forskel på årstiderne og forskellige vejrfænomener, samt udviser respekt for dyr og den natur de møder. Vi følger også begejstret med i markens cyklus og landmandens arbejde – når der pløjes, harves, sås, spirer, gror, høstes.


    Her på Kastanjegården har vi desuden gjort os et meget bevidst valg omkring, at dyrehold også skal være en del af hverdagen. Gården indbyder til, at vi har fokus på dyr, og vi griber lejlighederne, så snart de byder sig. Den nærliggende hønsegård og vores egen hestestald besøges - oftest når hestene er på græs. Det giver nemlig rig mulighed for at komme så tæt på, at vi kan nærstudere, hvor den bor, hvad den spiser, og hvordan hestepærer de ser ud. Fra legepladsen kan vi desuden hver eneste dag holde øje hestene over på marken. Også her har vi særligt fokus på at italesætte det der kan opleves omkring os, og også opfordre til at selv de mindre børn benytter muligheden for at løfte blikket og opdage alt det, naturen og verden har at byde på.


    På nært hold er det vores kaniner, som lærer os en masse om, at dyr bliver sultne og tørstige, har brug for et dejligt sted at sove og få knus og kram – præcis ligesom kammeraterne her i vuggestuen. Og hvorfor mon de bl.a. stamper i jorden, hvis der er noget, de ikke kan lide?  Igen er italesættelsen af oplevelserne essentielle, og med til at børnene bliver klogere på verden, dyrene og hinanden. Pasningen er derfor en naturlig og fast del af hverdagen og livet på legepladsen, her på Kastanjegården.


    Det er sidst men ikke mindst vigtigt for os, at børnene udviser glæde for at være i naturen. Vi vil gerne støtte børnene i at færdes hjemmevant i naturen, hvor inddragelse af naturmaterialer i deres leg bliver en selvfølgelighed. Og hvor de selv har erfaret, at den mad vi spiser, kommer fra selv samme natur. Fremtiden afhænger af vores børn, og det er vigtigt, at vi lærer dem at passe godt på naturen og tage ansvar for både dyr og planter. Det er slet ikke for tidligt, selvom vi kun går i vuggestue.